Visítanos en FACEBOOK
 
Últimas Noticias
 
AVES NOCTURNAS
04/09/2017

Curuxa (Tito alba). Ilustración de Encarna González.

As aves nocturnas como a curuxa, o moucho de orellas e a avenoiteira cincenta mostran a súa tendencia no programa Noctua de SEO/BirdLife, que desde 2005 estuda as nove especies de aves nocturnas de toda España co obxectivo de obter a súa evolución poboacional.

O traballo de 450 voluntarios é fundamental para coñecer a situación ano a ano das poboacións destas aves propias de medios agrícolas e rurais e constatouse que a súa evolución ata a data foi negativa. O mesmo para os grilos e grilos ceboleiros, base da alimentación destas aves, que tamén se rexistran e constátase que están a diminuír no noso país.

O moucho de orellas e a curuxa mostran unha evolución negativa a nivel peninsular, así a curuxa común é unha das aves nocturnas con maior declive detectada no programa Noctua de SEO/BirdLife, que desde 2005 analiza a evolución de bufos ou avenoiteiras entre outras especies. En concreto, obsérvase un descenso nos seus efectivos do 13%. Estes datos, solicitados a través da colaboración de 450 voluntarios, parecen corroborar unha percepción cidadá: cada vez hai menos curuxas nas vilas e os seus arredores.

Con todo, este declive non é igualmente acusado en todas as rexións de España: a poboación de curuxa común atópase en valores inferiores a 2005 en todas as rexións de España menos na zona mediterránea norte (Castellón e Cataluña). En concreto, este declive é especialmente acusado na rexión mediterránea sur “que abarca Andalucía, Castela-A Mancha, Murcia ou Illas Baleares, entre outras comunidades” onde as súas poboacións se reduciron á metade.

Pola contra e en termos xerais pódese dicir que soamente aumentan na península ibérica as poboacións de bufo pequeno, bufo real e avelaionas, ademais das avenoiteiras cincentas.

Agás o bufo real, que tamén se atopa noutros medios, o bufo pequeno, a avelaiona e a avenoiteira cincenta son especies asociadas principalmente a medios total ou parcialmente arborizados, polo que se mantén o mesmo patrón de evolución por medios que nas aves comúns: as aves vinculadas a medios forestais aumentan mentres que as de medios agrícolas diminúen.

No municipio do Grove as aves nocturnas rexistradas son a curuxa común, o moucho de orellas, a avenoiteira cincenta, ademais doutro bufo pequeno, o moucho.

A tendencia poboacional das aves nocturnas de España tamén se reflicte na península meca, pois segundo C. D. Romay Cousido, ornitólogo local, a curuxa común mostra un declive forte, o moucho de orellas é unha especie cuxa poboación fluctúa segundo os anos, a avenoiteira cincenta reflicte unha tendencia estable, mentres que o moucho, por estar ligado a medios agrícolas, está en declive moderado.

 
Añadir a: Yahoo Añadir a: Google Añadir a: Facebook Añadir a: Twitter
Castellano
Galego
English